En renovering av en permanent- eller fritidsbostad kan lätt bli dyr, men det finns mycket pengar att spara på olika sätt. När det gäller att bygga ett nytt hus kan man halvera totalkostnaden, och även på en renovering finns det mycket att spara.

Det är inte billigt att bygga, och även en renovering kan bli dyr. Men har man tid att planera vad som behöver göras i detalj, och alltså inte bara litar blint på vad hantverkaren säger, samt undersöker vilka olika alternativ som finns, då kan man komma undan hur billigt som helst, i vissa fall faktiskt gratis, om man inte räknar tidsåtgången som en kostnad.Byggmaterial under pressening

En sanning inom byggbranschen är att ett byggprojekt alltid blir dyrare än planerat. Därför är det viktigt att ha en buffert, även vid en renovering. Hur stor buffert man bör ha beror på hur stort arbetet är, men en femtedel av den budgeterade kostnaden är bra. Kan man sänka kostnaderna för renoveringen med en femtedel så har man sin buffert klar.

Det går att hitta det mesta på Blocket, från badkar till tegel och kammarlås. Ibland säljs prylarna inte ens, utan skänks bort. Det går åt en del tid att leta reda på det man behöver, men det är ofta värt det. De senaste åren har Blocket också fått konkurrens av lokala köp och sälj-grupper på Facebook. Leta efter grupper som heter någonting med köp och sälj, bortskänkes eller loppis + namnet på orten, kommunen eller landskapet där du bor. Det kan också löna sig att leta i grupper för närliggande orter. Har man tur kan man hitta allt man behöver på detta sätt.

Några andra tips

  • Som så ofta när det gäller hus och hem är IKEA också ett alternativ. Alla känner till att det småländska möbelvaruhuset har prisvärda kök. Hittar man inget som passar med den stil man vill ha kan man välja att köpa stommarna på IKEA, och välja fronter från en annan tillverkare. Företag som säljer fronter blir vanligare och vanligare.
  • Av någon anledning är det väldigt dyrt med byggel. Ska ni renovera ett hus som inte har el indraget, men där det krävs el för arbetet, kan notan springa iväg en hel del. Det finns flera vägar runt detta.
  • Ska ni ändå dra in el? Gör det i så fall först, åtminstone till en stolpe på tomten, så att den elen kan användas för resten av renoveringen. Eller gör ett avtal med en granne, om att låna el. Erbjud er att betala för denna el. Om inte denna möjlighet finns kan det löna sig att hyra ett dieseldrivet elkraftverk. Ska elen bara användas till att driva handverktyg kan man köpa eller hyra verktyg med flera extrabatterier. Välj gärna verktyg från en tillverkare som har standardiserade batterier, så att samma batteri kan användas till flera verktyg.

Slutligen gäller att ju mer man kan göra själv, desto bättre. Det kan rent av vara så att det är billigare att ta tjänstledigt för att göra jobbet själv, istället för att betala hantverkare för jobbet. Men det beror naturligtvis på vad man har för jobb. Är det ett litet arbete kan man kanske göra det under semestern.