Att inreda handlar inte bara om att skapa ett hem som är vackert, och som fungerar både till vardag och fest. Man bör även tänka på de andra sinnena, som luktsinnet. Det finns många knep att ta till för att skapa en bättre doftmiljö hemma.

DoftljusKommer du ihåg dina barndomskompisars hem, dina mor- eller farföräldrars hem, eller någon annan miljö som du ofta vistades i som barn? Vad är det du minns? Inte sällan är det doften. Varje hem har sin egen doft, som påverkas av fler saker än det finns plats att lista här. Man kan dock ge dofterna hjälp på traven, för att skapa en miljö som är angenäm för näsan. Doftsinnet är inte det mest utvecklade hos människan, men det spelar stor roll för hur vi upplever en plats, inte minst en inomhusmiljö.

Idag kan man köpa doftljus i många olika typer av butiker. Det innebär att man nästan alltid kan hitta ett doftljus i en passande prisklass. Men det är inte alla som är bekväma med tända ljus som är lätta att glömma bort. Ett alternativ är att köpa eteriska oljor som man tappar på små flaskor och ställer ut i olika rum.

Glöm heller inte bort väldoftande växter, till exempel aromatiska örter, som kan göra stor skillnad för doften i ett rum.

Och slutligen ett tips som inte handlar om att ta fram dofter, utan om att ta bort dem. Ättika är varje doftintresserad människas bästa vän, eftersom det är oslagbart när det gäller att få bort obehagliga dofter, vare sig det är sur mjölk eller gamla gympadojor. Så se till att alltid ha ättika hemma.