Att göra om köket kan innebära att hela det befintliga köket rivs ut, men det går även att göra om delar av köket utan alltför tidskrävande arbete. Genom att lägga tid på att planera kan köksrenoveringen bli enkel och smidig.

En köksrenovering behöver inte bli ett långvarigt byggkaos. Genom att planera smart och anlita hantverkare från lisana.se som är proffs på kök kan du snart njuta av ditt nya kök. Med en klok köksbudget och smarta val av inredning kommer det nya köket att vara till glädje i många år.

Köksrenovering och årets trender

Grunden vid all renovering är att lägga tid på planeringsstadiet. Fundera noggrant igenom hur just din familjs behov ser ut. Behövs en stor kyl- och frys? Hur mycket plats för torrvaror behövs? Ska köket främst vara en plats för matlagning eller även en plats för vänner och gäster? När behoven är kartlagda är det dags att fundera på färg och material. Beroende på material kan priset skilja rejält. Tänk därför igenom hur mycket pengar som köksrenoveringen maximalt får kosta. Exempelvis kostar en bänkskiva i marmor mångdubbelt mer än en i laminat. Flera köksfirmor erbjuder hjälp med köksplanering. Vid en planering ritas köket upp i en dator där det enkelt går att se hur köket kommer att se ut. I datorn kan olika färger och typer av köksskåp bytas ut för att det ska gå att föreställa sig hur köket kommer att se ut i framtiden.

Tänk igenom om ni kan och vill utföra hela eller delar av köksrenoveringen själva. Att göra jobbet själv kan vara billigare men flera moment vid en köksrenovering är avancerade om du inte är ett riktigt proffs. Eldragning får endast utföras av behörig elektriker. Rördragning bör också utföras av en fackman. De flesta försäkringsbolag har krav på att arbeten i hemmet ska vara fackmannamässigt utförda för att hemförsäkringen ska gälla vid en eventuell skada. Om delar av jobbet ska utföras på egen hand är det också en god idé att tänka igenom hur lång tid det kommer att ta. Många överskattar sin ork och förmåga att efter heltidsjobb ägna varje kväll åt att dra på sig snickarbyxorna och jobba i köket. De flesta brukar vilja få köksrenoveringen överstökad eftersom det i längden är tröttsamt att leva på micromat och diska i badrummet.

För den som inte vill göra en stor renovering går det att förnya köket på flera smarta sätt med en mindre budget. Genom att byta ut vissa detaljer, t.ex. bänkskiva eller köksluckor kan köket få ett rejält lyft. Måla om köksstolarna eller byta gardiner ger också en fräschare känsla i köket. De senaste trenderna inom kök utmanar konceptet med vitt och fräscht. Svart har blivit en populär färg. Även trärena kök hör till den senaste trenden liksom klassiska vitrinskåp och keramikhoar.

Kom ihåg-lista vid köksrenoveringen

  • Utgå från din familjs behov vid köksplaneringen.
  • Gör en budget för vad köket får kosta.
  • Ta hjälp med planering och design av en köksfirma.
  • Fundera på vilka moment som behöver utföras av en fackman, t.ex. el- och rördragning.
  • Kontakta hantverkare i god tid innan köksrenoveringen.