Än så länge är det bara april och sommaren är inte riktigt på ingång än, dock finns det redan mycket man kan förbereda medan man väntar och längtar. En stor trend för i år är färgen grönt, och närodlade och ekologiska växter och grönsaker som kan gro i både trädgården eller balkongkrukan.

 

pexels-photo-113335Att redan nu börja planera för sommarens stugvistelser är något vi skrivit om i ett annat inlägg. Något som man alltid börjar fixa med på vårkanten är delen av sommarstugan där man (förhoppningsvis) spenderar den mesta av tiden: trädgården. Enligt en artikel i Drömhem och trädgård kommer sommaren 2017, liksom den 2016, att gå i gröna färger både utomhus och inomhus. En av de största trenderna är gröna bladväxter som en del av inredningen, och det får gärna röra sig om växter som har attityd i formen och är hälsobringande och lättskötta. Några typer av växter som anses särskilt populära är kaktus, aloe vera, paradisträd och bergspalm.

 

Vad kan man odla som nybörjare?

En annan stor trend är närodlad och hälsosam ekologisk mat, skriver Allas. Man behöver dock inte ha en stor trädgård för att kunna följa den gröna och ätbara trenden. Balkongen fungerar till exempel jättebra, då det är begränsad yta och enkelt för solen att nå grödorna. Man behöver inte heller vara en professionell trädgårdsmästare. Det vanligaste nybörjarmisstaget är att man köper på sig fröpåsar och testar allt, vilket ofta leder till ett misslyckande. Istället är det mer effektivt att fokusera på några få favoriter. Följande växter och grönsaker brukar gå enkelt för nybörjaren att klara av:

 

  • Mangold: lättodlad och kan skördas efter sex veckor. Gott i både kalla och varma rätter.
  • Plocksallad: en planta ger väldigt stort omfång och passar alla sorters sallader.
  • Sockerärta: snabb skörd och kan sås under en lång period, från april till midsommar.
  • Zucchini: kan skördas efter 16 veckor och är perfekt på grillkvällarna i sommar.
  • Potatis: kan sättas i kruka, ska dock förgro tre veckor så man bör börja snarast.
  • Tomater, sallad och krasse: fungerar bra för inomhusodling. Dock har deras frön lång utvecklingstid så vill man äta dessa i sommar bör man redan ha börjat med odlingen.
  • Ruccola: den perfekta nybörjarsalladen, som är svår att misslyckas med.