Inbrott är dessvärre de allra flesta drabbas av någon gång i livet, vissa fler andra bara en gång. Så här ska du göra när du har drabbats.

 

I ett tidigare inlägg skrev vi om hur man kan göra för att undvika att en tjuv smyger sig in och stjäl alla ens värdesaker när man inte är hemma, detta är att installera säkerhetsdörr, ha lås på alla fönster, se till så att dörrlåset är av god kvalitet och att installera ett larm med kamera som går direkt till ett säkerhetsbolag.

 

I en artikel i Expressen går det att läsa om hur den tidigare guvernören Sara Palins äldsta son nu är misstänkt för inbrott. Det är den berömda politikerns son Track Palin som tidigare har varit misstänkt för andra brott.

 

Agera så här när du blivit utsatt för inbrott

 

På Polisens hemsida går det att läsa om hur man ska agera när man blivit utsatt för inbrott. Det är viktigt att anmäla så fort som möjligt, detta så att inte några spår från brottsplatsen hinner försvinna eller liknande. Om du har blivit utsatt gäller det alltså att ringa 114 14, om du misstänker att tjuven eller tjuvarna fortfarande är i ditt hem ska du i stället ringa 112. Är det fler som är drabbade ska alla i sin tur göra en anmälan till polisen. När du gör en anmälan är det bra att så utförligt som möjligt beskriva vad som hänt:

 

  • Hur har gärningspersonen tagit sig in i bostaden? Krossad fönsterruta? Uppbruten dörr?
  • Vad har gärningspersonen orsakat för skador?
  • Har någon annan person i din närhet gjort några iakttagelser? Berätta det när du gör din anmälan.
  • Uppge redan när du gör din anmälan om stulna föremål är märkta med märk-dna. Om föremålen är märkta med märk-dna ökar det väsentligt möjligheterna för polisen att återföra föremålen till sina rättmätiga ägare