Varje år drabbas ett flertal lägenheter runt om i Sveriges städer av inbrott. Det vanligaste är att tjuvarna tar sig in genom olåsta fönster eller bryter sönder gamla eller dåliga dörrlås.

kofot-inbrott-tjuv

Under sommaren har ett flertal lägenheter i Malmö drabbats av inbrott och man har bland annat snott pengar, datorer och klockor, skriver Sydsvenskan. Polisen lyckades inte gripa någon misstänkt för brotten och det är inte heller säkert att det är samma personer som ligger bakom alla bostadsinbrott. De olika inbrotten hade i alla fall gemensamt att de inträffade under samma helg, i lägenheter i centrala Malmö och att inbrottstjuven tog sig in genom ett fönster eller en bakdörr.

Tips för lägenhetsägaren

Att just lägenheter drabbas av inbrott är absolut inget ovanligt och detta drabbar alla städer. Därför gäller det som lägenhetsägare att vidta vissa åtgärder för att helt enkelt försöka förebygga inbrotten och se till att tjuvarna inte kan slå till. Det finns en rad tips för den som vill inbrottssäkra sin lägenhet. Ett par av dessa är:

  • Att installera en säkerhetsdörr. Säkerhetsdörren gör det betydligt svårare för inbrottstjuvar att bryta sig in. Dessutom gör den att ljud från trapphuset inte når in och att brandrök inte tar sig in i lägenheten. En säkerhetsdörr kan man köpa bland annat hos Prodoors.se.
  • Att se till att ha ordentligt lås på fönster. Ett av de vanligaste sätten för inbrottstjuvar att ta sig in i hus är genom fönster som är lätta att bryta upp eller som står öppna.
  • Att även se till att dörrlåset är av god kvalitet är viktigt. Här kan man läsa att det ofta är så att folk får inbrott för att dörrlåset är för gammalt eller för dåligt.

Installera ett larm

En sista utväg för att undvika inbrott är att installera ett larm. Ett larm är dock något som är lite dyrare och kan därför ses som en åtgärd om området varit väldigt inbrottsdrabbat eller om man känner sig väldigt otrygg och osäker. Ett larm minskar faktiskt risken väldigt mycket för inbrott eftersom de flesta tjuvar undviker bostäder som har larm installerade. Läs mer.