De flesta människor tycker om att ha en trivsam miljö både inom- och utomhus. Den som har möjlighet att ha trädgård eller altan har oändliga möjligheter, endast fantasin (och ekonomin) sätter gränserna. Det finns dock några saker att tänka på för att det ska bli så bra som möjligt; möblering och växter.

Det första många lägger märke till är möbleringen, så det är viktigt med bra utomhusmöbler, både vad gäller utseende, komfort och material. Idag finns väldigt många utomhusmöbler i tåliga material som inte behöver något underhåll över huvud taget. De kan stå ute i regn som solsken. Det är bara att bestämma sig för vilken modell som önskas, t.ex. om stolar ska vara fällbara eller inte, eller om man önskar en mer bohemisk stil med hängmatta. Exempel på utomhusmöbler är till exempel solsängar eller solstolar, en möbelgrupp som exempelvis bord och stolar eller bord, soffa och stolar eller varför inte skaffa en fräsch hammock eller hängmatta?

”Äppelträd, bärbuskar och rosor är vanliga inslag i lite äldre trädgårdar, vilket kan vara rätt för vissa personer. Andra önskar anlägga en japansk trädgård med vita stengångar, en liten damm med guldfiskar och buskar som går att klippa i olika former.”

Växter i trädgård eller på altanen

I en trädgård finns många möjligheter att skapa en trivsam miljö genom att plantera olika växter. Äppelträd, bärbuskar och rosor är vanliga inslag i lite äldre trädgårdar, vilket kan vara rätt för vissa personer. Andra önskar anlägga en japansk trädgård med vita stengångar, en liten damm med guldfiskar och buskar som går att klippa i olika former. Altanägare har mindre yta att nyttja, men placera ut fina, större krukor med palmliknande växter, ormbunkar och andra gröna plantor så blir altanen strax till en lummig oas där alla kan njuta av lugnet som infinner sig, enbart genom valet av gröna växter.