Under alla år har vi fått höra att det är viktigt att hålla hemmet rent och städat för att få bort bakterier och undvika sjukdomar och allergi. Ny forskning visar dock att rena hem snarare gör så att folk blir sjuka och allergiska.

12940886-vacuum-cleaner-over-floor

Det finns mycket som man kan göra i hemmet om man är allergisk. Till exempel är det bra att se till att man har bra ventilation och bra luft i hemmet. Sedan är det även viktigt att man rensar ut de prylar som kan framkalla allergier. En av de saker som de flesta får höra som kommer göra så att allergin blir bättre eller minskar är att städa och hålla hemmet rent. Men enligt forskare är det precis tvärtom när det gäller damm och allergier. Ett rent hem framkallar snarare allergier än tvärtom.

Blivit övertalade sedan 1800-talet

På allas.se kan man läsa om att vi sedan 1800-talet har fått höra att det är farligt med damm och smuts. Det var då som skräcken för ett orent hem kom. Den här tiden dog väldigt många i infektionssjukdomar och då drog man slutsatsen att orsaken till detta var mikrofober, som bodde i damm. Därför blev vi uppmanade om att städa och hålla rent. Sedan ett par hundra år tillbaka har alltså dammet varit vår stora fiende. Men enligt forskare är alltså detta bara inbillning. Att städa är helt meningslöst ur ett perspektiv att man inte vill åka på sjukdomar eller bakterier.

Allergi i rent hem

Forskning visar till och med att allergi är vanligare i hem som är väldigt rena och där det inte finns några husdjur. Forskningen visar dessutom att barn som växer upp på bondgårdar har tio gånger lägre risk att utveckla allergi än alla andra.