Något som blivit väldigt trendigt de senaste åren och som är extra aktuellt nu när de mörka månaderna kommit, är belysning i trädgården. Det finns mycket att tänka på när man ska installera utomhusbelysning och nedan finns ett par smarta tips.
Att belysa sitt hus utvändigt och att sätta lampor och belysning i trädgården är något som allt fler väljer att göra, skriver 24kalmar.se. Speciellt nu när vi går mot mörkare tider och jul vill många piffa sina hus och trädgårdar med olika ljuskällor. Det kanske allra vanligaste att göra när det kommer till utomhusbelysning är att lysa upp fasaden med dubbelriktade LED-spotlights. Sedan blir det även allt vanligare att belysa träd, växter och stensatta gångar. Detta skapar väldigt fina effekter i trädgården. Innan man sätter igång med sin utomhusbelysning finns det dock en hel del saker som man måste tänka på. Några av dessa saker är:
- Att anlita en behörig elinstallatör om man ska göra en fast installation eftersom man måste det enligt lag.
- Att köpa CE-märkta och jordade produkter.
- Att se över jordfelsbrytaren på sin elcentral. Om man har en gammal sådan utan jordfelsbrytare kan det vara bra att installera en.
- Att kolla på sladdar, kontakter och strömbrytare för att se vilket skick de befinner sig i.
Det finns många ställen som man kan köpa sin utebelysning på. Men det är viktigt att man tänker på att det verkligen är utomhusbelysning man köper, eftersom den här typen av belysning ofta är utrustad på ett annat sätt än inomhusbelysning. Att vända sig till en återförsäljare som verkligen har koll på utomhusprodukter är bra och en sådan är exempelvis Flisby AB. Sedan är det också viktigt att man tänker på att köpa olika typer av belysning. Man kan vilja ha en form av starkare belysning som lyser upp och hjälper en att se i trädgården. Med största sannolikhet vill man även ha någon form av ljusslinga eller liknande för att skapa en mysigare stämning i trädgården. Läs mer.
Tänk på miljö och plånbok 
För att ens ljusarrangemang inte ska dra allt för mycket el och bli en bov både för plånboken och miljön, gäller det att installera någon form av timer eller sensor. Med hjälp av en sådan behöver man inte ha koll på när man ska tända eller släcka belysningen, utan den gör det helt på egen hand. Ytterligare något som kan göra att man håller nere kostnader och miljöpåverkan är att välja energisnåla lampor. Ofta kan man använda sin gamla armatur till nya LED-lampor. Något man dock får räkna med när man har lågenergilampor är att snön inte smälter på dem eftersom de inte alstrar någon värme. Det går även att använda sig av solcellslampor för att helt ta bort energikostnaden. Att använda sådana här lampor är dock ingen bra idé på vintern eftersom vintersolen inte laddar dem tillräckligt, skriver Göteborgs-Posten.