I Sverige finns det framför allt två boendeformer: hyresrätt och bostadsrätt. Att bo i hyresrätt föredrar många eftersom det inte innebär lika stort ansvar över att förvalta bostaden. Dessutom behöver du inte oroa dig för en marknad på gungnig eller om timing när du ska flytta in och ut för att maximera vinsten. Här kommer lite tips om vad du kan tänka på när du ska flytta till hyresrätt!

Det finns för det första många hyresvärdar att välja mellan. När du väljer hyresvärd är det bra att du väljer en som ger personlig service och som förvaltar sina bostäder på ett bra sätt. Utgå från en som är schysst och seriös. Ett tips är att spana in Gladsheim hyreslägenheter, de är en växande hyresvärd som har många nöjda hyresgäster!

Inred din hyresrätt

Många tycker det är svårt att veta vad man får och inte får göra i sin hyresrätt. Får man måla om, borra i väggen och så vidare? Det bästa är att maila eller ringa din hyresvärd för att fråga vad de har för specifika regler kring inredning. Generellt kan du göra mycket så länge du inte ”flippar” ut för mycket och borrar och sliter på lägenheten. Däremot får du självklart borra upp hyllor, tavlor och speglar. Du ska fortfarande betrakta lägenheten som din!

Sköna hem har en fin och inspirerande artikel kring hur du kan piffa upp din hyreslägenhet på ett sätt som inte gör allt för stort intrång och som är lätt att ta med sig när du flyttar sen. Elle har också jättebra tips du kan utgå ifrån! Generellt kan du måla om i din hyresrätt, men en tumregel brukar vara att inte välja för starka färger som hyresvärden kan ha en åsikt om. Välj jordnära färger med lite lugnande effekt, så ska det inte vara ett problem för din hyresvärd. Men återigen – fråga hellre än att betala för ommålning när du flyttar ut…

Tips på att få bo i hyresrätt

Många undrar också hur man kan göra för att få napp på ett förstahandskontrakt. Det är nämligen inte alltid det lättaste, speciellt om du vill bo i närheten av storstäderna. Boupplysningen kommer med bra tips: ställ dig i bostadskö är förstås viktigt. Men tänk på att inte bara ställa dig i den kommunala kön, utan hör också av dig till privata hyresvärdar. Du kommer snart inse att många privata hyresvärdar kan prioritera dig i kön om de tycker din profil passar. Se till att vara rökfri och ha fast inkomst, så ökar du också dina chanser rejält.

För att öka dina chanser ytterligare måste du vara aktiv. Ta även reda på var de byggs nya hyresrätter: där kommer nämligen konkurrensen om spekulanter vara mindre eftersom man släpper många bostäder samtidigt! Är du student finns det förstås lägenheter som är öronmärkta för dig. Tänk också på att hyresvärden kommer kontrollera att dina inkomstuppgifter stämmer, så gör allt rätt från början så det inte uppstår besvikelsemoment. Lycka till!